VÁRADI VIKTOR FOTOGRÁFUS

Bemutatkozás

Váradi Viktor fotográfus vagyok. 2003 óta foglalkozom fotográfiával. 2005 és 2007 közt A fotografus.hu Alapítványi Fotóiskolában folytattam tanulmányaimat, majd 2013-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakának mesterképzésében szereztem diplomát.

2006 óta az esküvői fényképezés a fő szakterületem. Immár közel háromszáz esküvő fényképezésének tapasztalatával, rutinjával a hátam mögött pár mondatban szeretném összefoglalni, hogy mi az amit nyújtani tudok Nektek. Számomra az esküvőfotózás a teljes napotok megörökítését jelenti. A készülődés pillanataitól kezdve jelen vagyok, a legfontosabb pillanatok, hangulatok, érzések megörökítésére törekszem, odafigyelve a részletekre. Úgy vagyok Veletek együtt, mintha csak egy lennék a barátaitok közül. A stílusom lényege, hogy észre se vegyétek, ne zavarjon, feszélyezzen benneteket az, hogy egy hivatásos fotós van mellettetek. Szeretem az adott természetes fényt használni a fotózáshoz, mert azzal adható vissza leginkább a hangulat. Úgy vélem ezekből az életképekből, pillanatképekből állítható össze a nagy napotok történetét elmesélő fotósorozat.

Ez az úgynevezett fotózsurnaliszta stílusú fotózás áll hozzám legközelebb, de a nap eseményeinek részét képzi a beállított képek, vagy szebb szóval kreatív portrék fotózása is. A fotózás során itt is elsődleges szempont, hogy oldott, barátságos hangulatban legyetek, a képeken ne mereven beállított pillanatokat lássatok majd viszont.

Ha két szóval kellene jellemeznem azt, hogy mire törekszem az esküvői fotózásban ez lenne az:

EGYSZERŰSÉG - a szó nemes értelmében. Szeretem az egyszerű letisztult és lényegre koncentráló, azt kiemelő képeket.

TERMÉSZETESSÉG - a szó minden értelmében. Szeretem a természetes környezetet, amiben otthonosan mozogtok. Szeretem a természetes fényeket, amik visszaadják a nap hangulatát. Szeretem, ha a képek pózoktól mentesek, természetesek. Olyan pillanatokat fotózni, amik önfeledt, mosolygó arcokat, érzelmeket tükröznek. Szerintem egy esküvői fotónak erről kell szólnia.

 

 

single image
single image

Egyik kedvenc képpárom, melynek egyes darabjai három évet ölelnek át. Mindig jól eső érzéssel tölt el, amikor olyan baráti körbe, családba hívnak vissza fotózni, ahol már korábban fényképeztem. Így történt ez Adri és Ancsa esetében is. Mindkét lánytestvér esküvőjére engem kértek fel fotózni, és az esküvő helyszíne sem változott. Adriék nagyon szerették a szülőköszöntéskor róluk készült képet, és ez a momentum Ancsáék esküvőjén is ugyanúgy megismétlődött. A fejemben nekem is ott élt a három évvel korábban készített fotó, ezért igyekeztem én is ugyanúgy megkomponálni, megörökíteni ezt a pillanatot.


single image

Az elmúlt tíz évben az ország számos pontján jártam már esküvőt fotózni, így megismerhettem országunk különböző népszokásait is. Volt szerencsém néhány alkalommal külföldi esküvőt is fotóznom, az alábbi helyeken: Tegernsee - Németország, Guernsey - Egyesült Királyság, Zenta - Vajdaság, Csíkdánfalva - Erdély, Seregno - Olaszország


single image


A fényképezés mellett másik szenvedélyem a tanítás. Tudásomat igyekszem átadni a következő generációnak. Jelenleg is óraadó tanárként dolgozom egy budapesti OKJ-s képzést nyújtó iskolában.


single image


A munkáimon túl van egy másik fotós oldalam is, ahol a a fotográfia eszközeivel a bennem lévő gondolatokat, tapasztalataimat a világról, érzéseimet formálom képpé. Ezek a kísérletek és játékok úgy gondolom, abban is segítenek, hogy a munkámban kreatívabb, egyedibb legyek. Ha kíváncsi vagy az alkotói fotós tevékenységemre is, kattints a képre.